Vis - Throwback

(2013)

Vis is gezond, volgens het Voedingscentrum, want de vetzuren in vis beschermen de mens tegen hart- en vaatziekten. Dus we zouden vaker vis moeten eten. Maar is dat nou wel zo verstandig?

Het is moeilijk te bevatten omdat er meer zee op de aarde is dan land, en je voorstellen hoeveel mensen er op de wereld leven is al onmogelijk. Maar de zee is de afgelopen jaren, sinds de industriële revolutie ingrijpend veranderd. Ik zeg veranderd omdat we de zee niet alleen vervuild hebben, maar ook geplunderd. Dit heeft gevolgen voor de natuur maar ook voor de mens. Is vis nog wel goed voor ons? Ik neem als voorbeeld de tonijn.

Tonijn is veel groter dan veel mensen denken!

Zware metalen 

Zware metalen worden door industrieën in rivieren geloosd of door regenwater meegevoerd. Deze komen in de voedselketen terecht. Hoe groter de vis, hoe hoger de concentratie zware metalen. Daarnaast houdt vooral vette vis metalen goed vast, terwijl dat nou juist zo gezond hoort te zijn! De tonijn is een vette vis én een roofvis dus bevat vaak hoge concentraties zware metalen.

(Micro) plastics

Ook plastic wordt door de mens toegevoegd aan de oceanen (en de rest van de natuur). Omdat plastic niet afbreekt in de natuur en giftig kan zijn wanneer het wordt verbrand dus het is moeilijk te verwerken. Daarom kiezen industrieën soms voor dumpen. In de zee wordt de plastic afgebroken tot kleine stukjes en deze stukjes worden gegeten door allerlei soorten dieren, zowel in de zee als eromheen, bijvoorbeeld zeemeeuwen.

Overbevissing

Er zijn veel regels omtrend visserij maar dat werkt natuurlijk alleen als mensen zich er ook aan houden. Aangezien de Japanners nog steeds op walvissen jagen kun je wel nagaan dat dat lang niet altijd gebeurt. En tonijn is een favoriet in Japan. Als een soort uitsterft kun je ze nooit meer eten dus eigenlijk is dit heel destructief en dat is precies wat er nu met de tonijn gebeurt.

Is vis dus nog wel gezond om te eten? En dan bedoel ik gezond zowel voor jezelf als voor de natuur.
Ik ben geneigd om te zeggen van niet, maar daar lossen we het probleem natuurlijk niet mee op. Hoewel kijken naar duurzame vangt al een stap in de goede richting is om overbevissing tegen te gaan.

Lees meer over de tonijn:
 http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/article/detail/2615444/2011/07/08/Bijna-gedaan-met-tonijn-vijf-van-acht-soorten-op-uitsterven.dhtml

Reacties